Lobke Faasen

Van gebrek aan diëtisten die zich inzetten voor meer plantaardige voeding, naar daadkracht om zelf een rolmodel te worden

Lobke Faasen is zelfstandig diëtist sinds 2016 en zet zich actief in voor een meer plantaardig en onbewerkt eetpatroon. Al snel stoorde ze zich eraan hoe een plantaardig dieet vaak negatief wordt afgeschilderd en dat weinig diëtisten dit beeld tegenspreken. Volgens Faasen wordt het tijd dat een meer plantaardig eetpatroon in een positief daglicht wordt gezet en dat consumenten de gezondheidsvoordelen en lagere milieubelasting van een plantaardig dieet erkennen. 

Van theorie naar praktijk 
Als diëtist coacht Faasen zowel individuen als groepen en geeft nascholing voor diëtisten over volwaardig plantaardig eten. Ze merkt op dat een plantaardig dieet gezien wordt als een dieet met veel tekorten. Daar moet verandering in komen zegt ze; “Het is geen dieet met tekorten, maar wel met aandachtspunten die met de juiste kennis gemakkelijk te overzien zijn”.
Voor haar nascholing benadrukt ze niet alleen hoe belangrijk het is om meer plantaardig en onbewerkt te eten voor je eigen gezondheid, maar ook hoe je dit uiteindelijk implementeert in je eigen dieet. Veel patiënten denken “wat moet ik dan doen met dat stukje tofu” en juist daarom is het zo belangrijk om ze te laten zien hoe je tofu en talloze ander plantaardige producten lekker kunt bereiden. Dit doet ze in samenwerking met Lenna Omrani door middel van kookworkshops tijdens de nascholing.   

Veel verder dan hippe meisjes met groene smoothies
De urgentie om de overstap naar een meer plantaardig eetpatroon te maken, is hoog. Als we het huidige eetpatroon blijven aanhouden, leidt dit enerzijds tot hoge gezondheidskosten en anderzijds tot grote uitdagingen rond milieu, natuur en klimaat. “Het is shockerend om te merken hoe weinig consumenten hier nog mee bezig zijn” zegt Faasen. “De Richtlijnen Goede Voeding vermelden duidelijk het belang van de overstap naar meer plantaardig en minder dierlijk”. Een veelgehoorde zorg is een mogelijk eiwittekort bij een plantaardig dieet, maar Faasen benadrukt dat dit een achterhaald misverstand is. Uit onderzoek blijkt dat de meeste Nederlanders meer eiwitten consumeren dan nodig en dat plantaardige voeding ook een goede eiwitbron is (Gezondheidsraad, 2023). “De transitie naar meer plantaardig gaat veel verder van hippe meiden op social media met groene smoothies – het is bittere noodzaak”. “De voedseltransitie is geen niche of trend, maar een noodzakelijke ontwikkeling waarin zowel gezondheidsprofessionals als consumenten een cruciale rol spelen.” 

Zelf het voortouw nemen
De realisatie dat er een gebrek was aan diëtisten die zich inzetten voor een meer plantaardig eetpatroon, drong bij Faasen goed door. Ze besloot zelf een rolmodel te worden op het gebied van plantaardig en onbewerkt eten. In de tijd dat ze begon als zelfstandig diëtist werd ze getriggerd door de vragen die ze voornamelijk via social media kreeg over een vegetarisch dieet en ontkrachtte ze de misverstanden hierover. Nu, ruim acht jaar later, heeft ze veel ervaring opgedaan. Met haar eigen praktijk, haar bijdrage op congressen en haar 18 duizend volgers op Instagram inspireert ze dagelijks mensen om meer plantaardige te gaan eten.  

Geen gehoor geven aan “Ja, maar”
Zorgprofessionals erkennen het feit dat meer plantaardig beter is. Dat zie je aan de vele initiatieven die er al zijn. Toch wordt er nog te weinig actie ondernomen. Dat ligt volgens Faasen aan dat er te veel geluisterd wordt naar die ene “Ja, maar…” roeper om plantaardig als norm tegen te spreken. Vraag en aanbod van plantaardige voedingsmiddelen moet omhoog, waarbij de voorbeeldrol die zorginstellingen hebben serieus genomen moet worden. “Het gebrek aan een gezond voedselaanbod in de Efteling is al opvallend, maar dat het zo uit balans is in ziekenhuizen, zorginstellingen en in het onderwijs is niet meer van deze tijd” stelt Faasen. Zorgprofessionals worden gezien als dé experts op het gebied van gezonde voeding en zouden hun rol hierin actiever moeten benutten.   

Het uitspreken is stap 1
Tijdens congressen ontvangt Faasen vaak complimenten over haar inzet en werk, maar sommige zorgprofessionals geven aan dat, hoewel ze het met haar eens zijn, ze niet weten hoe ze plantaardige voeding in hun eigen werkzaamheden kunnen implementeren. Faasen pleit ervoor dat de zwijgende groep mensen die wel wilt, maar niet weet hoe, vocaler wordt. “Spreek je zorgen uit en onderschat het effect van je eigen draagvlak niet. Trigger de mensen en collega’s in je omgeving om hierover na te denken. Bottom-up werken kan juist super effectief zijn”. Vervolgens zegt Faasen dat het belangrijk is dat de focus verschuift van “waarom” naar “hoe” we plantaardig eten in de praktijk brengen. “Meer onderzoek om tot actie te komen is niet nodig – we weten genoeg”.  

De waarheid is simpel
Faasen benadrukt dat de waarheid soms eenvoudiger is dan we denken.  “Talloze initiatieven en belangenorganisaties zetten zich al in voor een meer plantaardig dieet. Hoewel de voordelen rondom duurzaamheid iets meer straight forward zijn in vergelijking met gezondheid, blijven de gezondheidsvoordelen van een meer plantaardig dieet onontkoombaar”. Ze benoemt dat het belangrijk is om consumenten mee te nemen in deze gezondheidsvoordelen. Daarnaast moeten we dat ook niet te ingewikkeld maken. “Het gaat er niet om dat alle consumenten tot achter de komma weten hoe een aminozuursamenstelling in elkaar steekt, maar wel dat ze weten hoe ze peulvruchten en tofu lekker kunnen bereiden. 

De kracht van kennisdeling
De transitie naar een plantaardiger eetpatroon wordt breder gedragen dan dat we soms denken. “Door zelf onderdeel te zijn van de gezonde voedseltransitie is het voor mij makkelijk om aan te kloppen bij experts zoals PAN wanneer ik specifieke vragen heb” zegt Faasen. Kennisdeling en samenwerking zijn hierin essentieel. Haar advies aan andere diëtisten: “Wees niet bang en verdiep je in wat daadwerkelijk impact maakt. Maak onderscheid tussen bijzaak en wat er echt toe doet”. De gezonde voedseltransitie is als het willen rennen van een marathon: nog meer informatie verzamelen is op een gegeven moment overbodig. Begin gewoon en ontdek welke uitdagingen je onderweg tegenkomt en hoe je daarop anticipeert”.  

Lobke Faasen laat zien hoe belangrijk het is om je uit te spreken en in te zetten voor een gezond en plantaardig dieet. Zij heeft de stap naar een gezonder en duurzamer voedselsysteem al gezet en is hiermee een echte koploper in de gezonde voedseltransitie. Ben jij diëtist en wil je meer leren over plantaardige voeding? Kijk op de website van Lobke Faasen voor de nascholing die ze aanbiedt.  

Werk jij bij een gezondheidsorganisatie die zich actief in wil zetten voor gezonde en duurzame eetpatronen? Laat je inspireren door koplopers in het veld, werk mee en sluit je aan bij de Gezonde Voedseltransitie.