Inspiratie

Gezondheidsorganisaties kunnen leren van diverse initiatieven die in de zorgsector zijn gestart. Binnen deze initiatieven zijn ook al concrete acties geformuleerd met betrekking tot de verschuiving naar een meer plantaardig, en minder dierlijk eetpatroon. Onderstaande voorbeelden kunnen dienen ter inspiratie bij het formuleren van eigen acties.

Green Deal Duurzame Zorg 3.0

Een akkoord om, in lijn met het Nationaal Preventieakkoord, een gezond en duurzaam voedingsaanbod in de zorgsector te realiseren voor patiënten, medewerkers en bezoekers, met meer plantaardige en minder dierlijke eiwitten. d.m.v. volgende actiepunten:

  • Streven om in 2030 een 40/60-verhouding van dierlijke/plantaardige eiwitten aan te bieden aan medewerkers en bezoekers, met een 50/50-verhouding als tussenresultaat in 2026.
  • Voor de verhouding dierlijk/plantaardige eiwitten voor patiënten spannen zorgaanbieders zich in om datgene te doen wat medisch verantwoord mogelijk is.
  • Zorgaanbieders maken ‘duurzame en gezonde voeding’ een onderdeel van hun inkoopbeleid. De richtlijn Eetomgevingen van het Voedingscentrum is hierbij het richtsnoer. Aanvullend kan ook worden gedacht aan het wijzen op en aanbieden van lokaal geproduceerde en plantaardige voeding.

Goede Zorg Proef je

Goede Zorg Proef Je, onderdeel van het Nationaal Preventieakkoord, ondersteunt ziekenhuizen en zorginstellingen in de transitie naar een gezond en duurzaam voedingsaanbod. Het initiatief benadrukt de noodzaak van een visie over gezonde en duurzame voeding, voor zowel patiënten, medewerkers als bezoekers. In deze visie kunnen de volgende punten meegenomen worden:

Voor patiënten:

  • Waar mogelijk voldoet het voedingsconcept aan de Richtlijnen goede voeding;
  • Er is een passend voedingsaanbod voor patiënten met (risico op) ondervoeding;
  • Er worden vegetarische en/of veganistische menuopties aangeboden bij de hoofdmaaltijd/warme maaltijd.

Voor medewerkers/bezoekers:

  • De Richtlijn Eetomgevingen van het Voedingscentrum vormt de basis voor een gezond en duurzaam voedingsaanbod voor medewerkers en bezoekers. Hierbij wordt er verder gekeken dan alleen het voedingsaanbod, en werk je ook aan de presentatie van gezondere en duurzamere producten om die keuzes te stimuleren;
  • Er worden (vooral) betere, vegetarische en/of plantaardige  keuzes gepromoot, bijvoorbeeld met acties en kortingen.

Toekomstproef

Een platform waarmee zorgorganisaties en marktpartijen het eten en drinken in de zorg gaan verduurzamen. Het omvat een integrale aanpak waarmee zorgorganisaties kunnen gaan werken aan de klimaatdoelstellingen voor de zorg. Ze zetten zich in voor minder vlees en zuivel op het menu d.m.v. de volgende actiepunten:

  • De verhouding tussen plantaardig en dierlijke eiwitten minimaal 1x per week in de (standaard) maaltijden te verschuiven naar bijvoorbeeld 80-20%
  • Dagelijks minimaal één vegetarische optie aan te bieden wanneer meer dan twee maaltijdopties gegeven worden.
  • Op verzoek dient een volwaardige, plantaardige maaltijd geserveerd te worden.
  • In banqueting zijn alleen plantaardige en vegetarische opties opgenomen. Het standaardmenu bevat alleen vegetarische en plantaardige opties. Niet-plantaardige/-vegetarische opties moeten op verzoek door inschrijver worden aangeboden.

Milieuthermometer Zorg

Milieuthermometer Zorg is een certificaat wat zichtbaar maakt dat een instelling aandacht heeft voor een duurzame bedrijfsvoering. Dit zorgspecifieke milieumanagementsysteem omvat de onderwerpen binnen het thema “Planet” van het People-Planet-Profit gedachtegoed van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO). Belangrijke punten binnen dit certificaat zijn:

  • De instelling heeft een verbeterplan duurzame voeding en catering van maximaal 5 jaar oud met maatregelen om de milieubelasting van cliënten- of patiëntenvoeding en etenswaren in bedrijfs- en bezoekersrestaurant en winkels te verminderen. Met o.a.: maatregelen om de doelstellingen te realiseren, bijvoorbeeld het vergroten van het aandeel plantaardige ten opzichte van dierlijke eiwitten in maaltijden.
  • Duurzaam dierlijk wordt gestimuleerd: ten minste 90% van het totale inkoopbedrag van vlees voor cliënten- of patiëntenvoeding is besteed aan de minder milieubelastende vleesproducten. Dit wordt aangetoond door een van de volgende keurmerken: EKO, Beter Leven, Label Rouge (voor kippen) of aantoonbaar vergelijkbaar. Er moet een aaneengesloten periode van minimaal drie maanden volgens bovenstaande worden ingekocht voordat aan de inkoopeis wordt voldaan
  • Stimuleer een standaardaanbod met een laag gehalte aan dierlijke eiwitten via het bestelsysteem: presenteer de optie zonder dierlijke eiwitten (de plantaardige) als eerste in het bestelsysteem. De andere opties volgen met de minste hoeveelheid dierlijke eiwitten als eerste en de meeste hoeveelheid dierlijke eiwitten als laatste
  • Indien bewoners zelf verantwoordelijk zijn voor het inkopen van eten, moedig plantaardig eten aan middels het beschikbaar stellen van (digitale) kookboeken en het aanbod van een kookworkshop