Over het handvest

Waarom een gezonde voedseltransitie?

Het huidige Nederlandse voedingsconsumptiepatroon draagt bij aan gezondheids- en milieuproblemen. Het leidt enerzijds tot hoge gezondheidskosten en anderzijds tot grote uitdagingen rond milieu, natuur en klimaat. Een meer plantaardig eetpatroon is waar gezond en duurzaam hand in hand gaan.  

Een meer plantaardig eetpatroon zorgt voor een betere gezondheid, en ook voor minder milieuproblemen.

In 2015 bedroegen de Nederlandse zorguitgaven die direct gerelateerd zijn aan ongezonde voeding ruim 6 miljard euro. Jaarlijks sterven er in Nederland 13.000 mensen (in)direct door ongezonde voeding. Tegelijkertijd draagt de productie en consumptie van vlees en zuivel bij aan klimaatverandering, biodiversiteitsverlies, stikstofuitstoot, watergebruik en landgebruik.

De verschuiving naar een eetpatroon met meer plantaardige en minder dierlijke eiwitten – de eiwittransitie – is een kans om zowel gezondheids- als milieuproblemen aan te pakken.

De Gezondheidsraad concludeerde in 2023 dat de verschuiving naar een eetpatroon met 60% plantaardige en 40% dierlijke eiwitten goed is voor de gezondheid van het overgrote deel van de Nederlandse bevolking. Daarnaast toonde Wageningen Economic Research aan dat deze verschuiving naar 60%/40% plantaardige/dierlijke eiwitten tot een besparing van 2 miljard euro op de zorg in Nederland kan leiden, door een verbeterde volksgezondheid.

De verschuiving naar 60%/40% plantaardige/dierlijke eiwitten verlaagt de milieu-impact met minimaal 25% door de verlaging van broeikasgasemissies en landgebruik. Dit levert in economische termen een winst op van ruim 8 miljard euro per jaar.

Gezondheidsorganisaties hebben een voorbeeldrol en kunnen mede sturen op gezonde én duurzame eetpatronen.

Zo kunnen de gezondheidscrisis en de duurzaamheidscrisis tegelijk worden aangepakt. Als de gezondheidssector de handen ineenslaat, en zich uitspreekt voor de noodzaak van een voedseltransitie, kunnen we Nederland zowel gezonder als duurzamer laten consumeren. En dat is goed voor de mens én voor de planeet.

De initiatiefnemers

De Gezonde Voedseltransitie is een initiatief van Transitiecoalitie Voedsel. Deze maatschappelijke organisatie zet zich dagelijks is voor een gezond leven op een gezonde planeet. Ze werken aan nieuwe oplossingen voor het huidige landbouw- en voedselsysteem dat ecologisch, sociaal en economisch steeds meer vastloopt. Naar nieuwe spelregels die zorgen voor een landbouw- en voedselsysteem waarin groen boeren, gezond eten en eerlijk belonen centraal staan.

Zij hebben samen met het Voedingscentrum, de Nederlandse Vereniging van Diëtisten, Physicians Association for Nutrition (PAN) Nederland, World Wide Fund for Nature (WWF) Nederland en met ondersteuning van het RIVM en Goede Zorg Proef Je het handvest ontwikkeld. Daarnaast zijn SDGNederland.nl en een brede groep van gezondheidsorganisaties vanaf het begin betrokken bij de Gezonde Voedseltransitie.

Handvest

Waar teken je voor

De ondertekenaars van dit handvest zetten zich in voor de transitie naar een gezond en duurzaam eetpatroon en onderschrijven de noodzaak van een verschuiving naar minimaal 60% plantaardige en maximaal 40% dierlijke eiwitten.

Doe je mee? Meld je aan.

"*" geeft vereiste velden aan

Naam contactpersoon*
Hoe steunt jouw organisatie de Gezonde Voedseltransitie?
Link naar het logo van jouw organisatie in .ai, svg of .eps. format. Als je geen link naar een te downloaden bestand hebt, kun je het logo achteraf naar ons mailen.