Cooking for Life

Van groeiende passie voor plantaardige voeding naar pionier in het veld

Anja Hermanus-Schröder zet zich volledig in voor de kracht van plantaardige voeding in relatie tot gezondheid. Dit doet ze middels haar eigen onderneming “Cooking for Life”.  Met haar kookdemo’s, workshops en adviezen inspireert ze iedere dag professionals en particulieren tot het volgen van een plantaardig dieet. Haar expertise en holistische kijk op voeding hebben veel gezondheidswinst weten te boeken, voornamelijk bij reumapatiënten.  

Hermanus-Schröder is van oorsprong verpleegkundige en werkte jarenlang in verschillende zorginstellingen. Daarna is ze in het onderwijs terechtgekomen en besloot ze haar zorg- en onderwijsachtergrond te combineren met een groeiende passie voor plantaardige voeding. Haar eigen overstap naar een volledig plantaardig eetpatroon kwam voort uit gezondheids-, maatschappelijke-, milieu- en dierenwelzijnsredenen. Deze persoonlijke transitie, in combinatie met de afronding van de opleiding tot natuurvoedingsdeskundige, bevestigde haar diepe overtuiging en expertise dat plantaardige voeding veelbelovend is voor gezondheid en welzijn. In dezelfde periode werd ze door Wendy Walrabenstein, CEO van Plants for Health, gevraagd om kookworkshops te geven voor reumapatiënten. Dit samen leidde tot de oprichting van Cooking for Life dat veel mensen ervan overtuigde om plantaardig te gaan eten.   

Vind een manier die bij je past

Je inzetten voor de eiwittransitie kan op verschillende manieren. Voor Hermanus-Schröder is het inspireren via video’s en kookworkshops de beste manier. “Door interactie en samen live te koken kun je direct aan mensen laten zien hoe lekker en makkelijk plantaardig koken is. Iedereen kan zelf aan de slag gaan en gaat zelf de groentes bereiden. Dit is heel erg effectief om de vertaalslag te maken en het zelf te ervaren.” Hermanus-Schröder deelt tijdens deze workshops een holistische benadering van de energie van voeding en wat het in de grotere context met je kan doen. Je lichaam reageert snel op een ander eetpatroon. Ze ziet bij reumapatiënten indrukwekkende veranderingen en al binnen enkele weken ervaren ze meer energie en minder pijn. “Het mooie is dat de mensen die zich aanmelden voor onze programma’s gemotiveerd en leergierig zijn. Ze willen weten hoe plantaardig eten werkt en dát maakt het verschil,” voegt ze eraan toe. Het zien van de positieve effecten van een plantaardig dieet en het enthousiasme van haar publiek zorgt bij Hermanus-Schröder voor plezier in haar werk. Een manier vinden om meer plantaardig te stimuleren waar je energie van krijgt en die dicht bij je eigen kwaliteiten ligt, is essentieel om je boodschap over te brengen.  

Samenwerken om verder te komen

Hermanus-Schröder bouwt actief aan samenwerking met verschillende partners: van PAN Nederland en Groene Zorg Alliantie tot Caring Doctors. Op deze manier kan ze gemakkelijk van ieders expertise gebruik maken en kennis en ervaringen uitwisselen. Een netwerk van gelijkgestemden zonder vorm van concurrentie is nodig voor draagvlak en om invloed uit te oefenen. Daarnaast werkt ze nauw samen met social designer Rosalie van Deursen, die helpt bij het ontwerpen van ervaringsgerichte programma’s, interviews en het creëren van draagvlak, terwijl Hermanus-Schröder zich richt op de praktische uitvoering. Hermanus-Schröder kwam erachter dat ze zonder elkaar eigenlijk helemaal niet effectief zijn. Waar Rosalie de weg vrijmaakt en de zaadjes plant, komt Hermanus-Schröder er achteraan met workshops en kooksessies. Deze samenwerking versterkt niet alleen het draagvlak en haar eigen impact, maar maakt haar rol effectiever als koploper in de gezonde voedseltransitie middels een groter bereik.  

Een mentaliteitsverandering

Samen met Caring Doctors pleit ze voor meer plantaardige voeding in de zorg. “Dat dierlijke, dat kennen mensen wel en dat kunnen ze altijd aanpassen en als additief doen. Het is belangrijk dat de zorg de rijkdom van de plantaardige keuken leert kennen en niet vanuit het gemis van het dierlijke”. Hermanus-Schröder ziet dat veel professionals openstaan voor implementatie van meer plantaardige voeding in de zorg, maar dat hardnekkige overtuigingen en zorgen over tekorten obstakels vormen. “Begrijpelijk, want plantaardig eten vraagt inderdaad om een goede balans van eiwitbronnen en andere voedingsstoffen. Maar wie een volwaardig voedingspatroon samenstelt, hoeft zich nergens zorgen over te maken,” stelt Hermanus-Schröder. “Sterker nog, ons huidige voedingspatroon bevat vaak te veel calorieën en tegelijkertijd te weinig nutriënten. Dit leidt tot een paradox: mensen met overgewicht kunnen tóch ondervoed zijn. De overstap naar plantaardig eten betekent dan ook beginnen met volwaardig en gezond eten. Die mentaliteitsverandering is essentieel.”  

De juiste communicatie is key

Ze stelt dat een netwerk tevens belangrijk is om de eiwittransitie via verschillende communicatiestijlen over te brengen – diversiteit in partijen vergoot het aantal mensen dat bereikt wordt. Voor haar werk benoemt ze dat het belangrijk is om het positieve te belichten, iedereen zelf te laten ervaren welke voordelen een meer plantaardig dieet heeft en om een manier te gebruiken die bij je past om je verhaal over te brengen.    

Begin met kleine stappen

De transitie is een lange adem, maar door samen te werken en kleine stappen te zetten om de weerstand laag te houden boek je resultaat. Binnen organisaties is veel welwillendheid, maar de waan van iedere dag belemmert de eiwittransitie. Ze zegt dat het goed is om bij koks te beginnen, de implementatie te starten met een “stille” transitie en stap-voor-stap te werken. Ze heeft zelf een groter traject ontwikkeld waar ze intensief met koks aan de slag gaat en waar creativiteit aangemoedigd wordt. Echter, voor concrete implementatie is ook support van bovenaf in een organisatie nodig. Ze noemt daarnaast dat het aanstellen van ‘green teams’ een belangrijk onderdeel is om iedereen binnen de organisatie betrokken te houden. Hier komt de juiste communicatie weer om de hoek kijken. Naast ‘green teams’ dienen ook diëtisten die positief in het speelveld staan zich uit te spreken om zo collega’s te triggeren om plantaardige voeding te supporten. Kortom, het is belangrijk om op een leuke manier veel verschillende afdelingen en lagen te betrekken, zodat de eiwittransitie onderdeel wordt van de gehele organisatie – en daarvoor werkt samen koken als leerzame activiteit erg goed.  

Hermanus-Schröder geeft mee dat je veel impact kunt maken zodra je weet waar je kwaliteiten liggen. Dit is tevens nodig om je goed te positioneren op de markt. Daarnaast sloot ze het interview af met de aanbeveling om als zorgprofessional je te verbinden met een netwerk. Als zelfstandig ondernemer heb je een groter geheel nodig voor steun om naar voren te stappen. 

Werk jij bij een maatschappelijke organisatie die zich hard maakt voor gezonde en duurzame voeding? Laat je inspireren door koplopers in de gezonde voedseltransitie en sluit je aan bij onze beweging.